ABD'de yapay zekalı F-16, insan yönetimindeki F-16 uçağına karşı

ABD’de yapay zeka destekli F-16 ile pilot kontrolündeki bir F-16 savaş uçağı arasında karşılaşma gerçekleştirildi! Vista ismi verilen yapay zeka modeli, savunma alanında büyük devrimler yaratmaya hazırlanıyor...

ABD'de yapay zekalı F-16, insan yönetimindeki F-16 uçağına karşı

ABD Hava Kuvvetleri Bakanı Frank Kendall, Vista isimli yapay zeka destekli F-16 savaş uçağıyla yapılan deneme uçuşuna katıldı. Alanında bir ilk olan Vista, savaş uçağında yapay zeka ile gerçek zamanlı bir uçuş deneyimi sağladı. Böylelikle de yapay zekanın savunma sanayide kullanım örnekleri denenmiş oldu. Peki uçuş nasıl geçti? 

ABD’de atılan bu önemli adımda yapay zekanın gerçek zamanlı uçuşlarda ne kadar iyi performans gösterdiği test edilmiş oldu. Kamuoyuna yapay zekanın rolünü kanıtlamak amacıyla gerçekleştirilen test uçuşunda, Hava Kuvvetleri Bakanı, bir noktada bunu yapmak zorunda kalacaklarını ifade etti. 

Euronews’te yayımlanan haberlerde uçuşa ait detaylar da aktarıldı. Habere göre saatte 885 kilometreyi aşacak şekilde yapılan denemede yapay zekanın kontrol ettiği F-16, 1000 fit yükseklikte it dalaşı yaptı! Bu da yerden yaklaşık 305 metre yükseklikte mücadele verdiği anlamına geliyor! 

f16 yapay zeka

Yapay zekaya güvenebilirmiş! 

Uçuşun bitmesinin ardından memnun bir şekilde jetten ayrılan Bakan Kendall, öğrenmeye devam eden yapay zekaya savaş sırasında ateş etmesi konusunda güvenebileceğini ifade etti. Askeri havacılıkta yaşanan en büyük gelişmelerden birine işaret eden yapay zeka destekli gerçek zamanlı uçuş, tüm dünyanın dikkatini çekti. Amerikan Hava Kuvvetleri ise 2028 yılına kadar binden fazla insansız savaş uçağının faaliyete geçireceği, yapay zeka destekli bir filo kurulması planlanıyor. 

Uzmanlar güvenemiyor! 

Yapay zekanın otonom olarak insan kontrolü dışında da bomba ateşleyebilme ihtimaline değinen silah kontrol uzmanları ile insani yardım grupları, ABD’den gelen bu yeni gelişmelere karşı çıkıyor. Öte yandan Uluslararası Kızıl Haç Komitesi, yapay zeka kullanımında daha fazla kısıtlama talep ediyor. 

Ölüm-kalım meselelerinin sensör ya da yazılımlara bırakılmaması konusunda yaygın ve ciddi endişelerin olduğunu ifade eden Uluslararası Kızıl Haç Komitesi, otonom silahların endişe kaynağı olduğunu vurguladı. Ayrıca en kısa sürede uluslararası bir siyasi tepki gerektirdiğini ifade etti.  

yapay zeka destekli f16

Endişelere yanıt: Her zaman gözetim olacak 

Öte yandan dile getirilen endişelerle ilgili açıklamalar yapan Bakan Kendall, silah yer alan tüm sistemlerde her zaman insan gözetiminin olacağını vurguladı. Daha küçük ve daha ucuz yapay zeka kontrollü jetlerin ise yakın gelecekte görülmeye başlanacağını kaydetti. 

Dünyanın hiçbir yerinde Vista gibi yazılımla gerçek zamanlı uçuşların gerçekleştirilmediğini ve bunun bir ilk olduğunu ifade eden Kendall, yapay zekanın yapılan testleri işleyerek daha fazla bilgi edindiğini de ekledi. 

Söz konusu yapay zeka teknolojisinin ABD’nin en büyük rakibi konumundaki Çin’deki savaş jetlerinde bulunduğu biliniyor. Ancak şu ana kadar hiç test yapılmadığından, ABD’nin Vista’sı ilk olma özelliği taşıyor. 

Bugüne kadar yapay zeka kontrollü it dalaşının ilkini Eylül’de gerçekleştiren Vista, bugüne kadar toplam 2 düzine uçuş yaptı. Henüz yetersiz görülen bu sayıya karşın Vista, şimdiden pilotları geride bırakmaya başladı.