ABD'den Apple'a yeni dava!

ABD, teknoloji devi Apple'a karşı üçüncü antitröst davasını açtı. Başsavcı Yardımcısı olarak Lisa Monaco, konuyla ilgili açıklamasında Hiçbir şirket kanunların üstünde değildir" diye konuştu. Davanın, Apple'ın küçük işletmelerin iPhone donanım ve yazılımına erişimini reddetmesi nedeniyle açıldığı belirtildi. ABD'li teknoloji şirketinin gizlilik ve güvenlik kısıtlamaları getirdiğini söyledi. Dava sonrasında Apple hisseleri değerinin yüzde 4'ünden fazlasını kaybetti. Dünya genelinde en en zengin şirketlerin ilk sıralarında yer alan Apple, şu sıralar ABD hükümetiyle karşı karşıya geliyor.

ABD'den Apple'a yeni dava!

Adalet Bakanlığı ve 16 eyalet, Silikon Vadisi devini rakiplerini dışarıda bırakmak ve aynı zamanda müşterilerin ürünleri kullanmaya devam etme durumunu sağlayabilmek adına tekel şeklinde gücünü kötüye kullanmak ile suçlamıştı.

"Daha az seçenek olduğu söyleniyor"

Dava, Apple'ın küçük işletmelerin iPhone donanım ve yazılımına erişimini engellediği ve bu nedenle müşterilerin seçim seçeneklerini azalttığı iddialarına odaklanıyor. Apple'ın değeri yaklaşık 3 trilyon dolar, bu da onu dünya genelinde en değerli şirketlerinden birisi yapıyor.

"Adalet Bakanlığı'nın devreye girdiği öğrenildi"

Pazar analiz firması IDC'ye göre iPhone, dünyanın en popüler cep telefonlarından biri ve küresel pazara hakim durumda. Adalet Bakanlığı, Apple'ın zirveye çıkmasının tesadüf olmadığı konusunda ısrar etmekte. Başsavcı Merrick Garland, "Bir şirket antitröst yasalarını ihlal ediyor diye tüketiciler daha yüksek bedel ödemek zorunda değil. Bu sorun çözülmezse Apple akıllı telefon tekelini daha da güçlendirecek." dedi.

ABD'den Apple'a yeni dava!

"Sözleşmeden kaynaklanan kısıtlamalar onun daha fazla para kazanmasına olanak tanıyor"

Adalet Bakanlığı'nın Apple'ın geliştiricilere yönelik sözleşmeden doğan kısıtlamalarının ekosistemindeki yeni inovasyonları bastırdığını söyleniyor.

Hükümet bu şekilde Apple'ın tüketicilerden, geliştiricilerden ve aynı zamanda da içerik oluşturuculardan, yayıncıların yanı sıra küçük işletmelerden daha çok fon alabileceğini söylüyor.

Adalet Bakanlığı, bu kısıtlamaların Apple'ın zengin özelliklere sahip süper uygulamalarda bulunan yenilikleri engellemesine olanak tanıdığını ve şirketin iMessage sisteminin kişilerin platformlar arasında mesajlaşma uygulamalarını kullanma durumlarını engellediğini söylüyorlar. Hükümet ayrıca Apple'ın gücünü, video oyunu yayın hizmetleri, diğer üreticilerin akıllı saatleri ve kullanıcıların tek dokunuşla ödeme yapmasına imkan tanıyan üçüncü taraf dijital cüzdanlar gibi yenilikleri engellemek için kullandığını söyledi.

"Apple gizlilik ve güvenlik kısıtlamalarını duyurdu"

Bu arada Apple, yazılım ve donanıma yönelik kısıtlamalarının gizliliği ve güvenliği korumayı amaçladığını söylüyor.

Biden yönetimi altında Adalet Bakanlığı ile Federal Ticaret Komisyonu çok sayıda büyük teknoloji şirketine karşı da antitröst davaları açtı. Dava, Adalet Bakanlığı'nın son 20 yılda Apple'a karşı açılan üçüncü antitröst davası olma özelliği taşıyor.

Avrupalı ​​düzenleyiciler ayrıca şirketi, müzik yayını hizmetinde rakiplerini hariç tuttuğu iddiaları da dahil olmak kaydıyla rekabete aykırı uygulamalar nedeniyle hedef aldı.

"Hiçbir şirket kanunların üstünde değildir"

Başsavcı Yardımcısı Lisa Monaco, konuyla ilgili açıklamasında "Ne kadar güçlü, tanınmış veya popüler olursa olsun hiçbir şirket hukukun üstünde değildir" diye konuştu.

Antitröst yasası nedir?

Belirli mal veya hizmetleri tekeline alan şirketlerin pazardaki rekabeti engellemesini önlemek amacıyla uygulanmış olan politikalar antitröst politikaları olarak tanımlanmaktadır.

Sherman Antitröst Yasası, işletmeler arasındaki rekabeti düzenleyen bir ABD antitröst yasasıdır ve 1890 yılında Benjamin Harrison başkanlığında Kongre tarafından kabul edilmiştir.

Adını tasarının orijinal yazarı Ohio Eyalet Senatörü John Sherman'dan alıyor.