Bilim tarihinde bir ilk: Uzaydan kedi videosu geldi

Bilimde bir ilk yaşandı. Uzayın derinliklerinden ilk kez lazer aracılığıyla Dünya’ya video gönderildi.

Bilim tarihinde bir ilk: Uzaydan kedi videosu geldi

 

Bilimde bir milat olarak kabul edilen bir olay yaşandı: Uzayın derinliklerinden lazer aracılığıyla ilk kez Dünya'ya ultra yüksek çözünürlüklü video gönderildi. NASA'nın Psyche uzay aracı, Derin Uzay Optik İletişim (DSOC) projesi kapsamında bu önemli başarıya imza attı. Dünya ile Ay arasındaki mesafenin 80 katına denk gelen 31 milyon kilometre uzaklıktan gönderilen bu video, lazer tabanlı son teknoloji bir cihaz ve maksimum 267 megabit hız ile saniyede aktarıldı. İşte detaylar...

NASA'nın Psyche uzay aracı

BİLİMDE MİLAT EDİLEN BİR OLAY YAŞANDI

Bu etkileyici olayın başrolünde, bir NASA çalışanının 3 yaşındaki kedisi "Taters" vardı. Videonun San Diego'daki Caltech Palomar Gözlemevi'ne ulaşması 101 saniye süren bu olay, uzun mesafelere rağmen sistemin videoyu dünyadaki birçok geniş bant internet bağlantısından daha hızlı bir şekilde aktardığını gösterdi.

Uzayın derinliklerinden ilk kez lazer aracılığıyla Dünya’ya video gönderildi.

Proje ekibinden Ryan Rogalin, sistemin başarıyla çalıştığını belirterek, bu teknolojinin gelecekteki veri iletim ihtiyaçlarını karşılamada önemli bir unsur olduğunu vurguladı. NASA Yönetici Yardımcısı Pam Melroy ise bu başarının optik iletişimi geliştirmek adına kararlılıklarını gösterdiğini belirtti. Gezegenler arası görevlerde iletişimde dönüşüm sağlamak için bu teknolojinin ilerlemesini sabırsızlıkla beklediklerini ifade etti.

Bu olağanüstü gelişme, Ekim ayında uzaya gönderilen Psyche uzay aracı üzerine önceden yüklenen videonun 11 Aralık'ta başarıyla Dünya'ya ulaştığını gösteriyor.