Bipolar hastalığının nedeni aile çıktı

Psikolojiyi en çok etkileyen hastalıklardan olan bipolar bozukluk meğer aileden geliyormuş! Tüm detaylar haberimizde.

Bipolar hastalığının nedeni aile çıktı

Uzman isim bipolar hastalıkla ilgili önemli açıklamalar yaptı! Hastalık aileden geliyor! Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

BİPOLAR AİLEDEN GELİYOR

Uzman Klinik Psikolog Penbesel Özdemir Yağış bipolar bozukluk rahatsızlığı ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Yağış aile ya da çevrede hastalıkla ilgili farkındalık düşük olduğunda ve kişinin tedaviye ulaşmasında engel ve ihmaller olduğunda ailenin eğitilmesinin önemli olduğunu söyledi. Yağış bipolar bozukluka ilgili şu açıklamaları yaptı; 'İki uçlu duygu bozukluğu manik depresif hastalık olarak biliniyor. Bipoların bir ucunda depresif dönem, diğer tarafında mani olarak adlandırılan epizodlar yer alıyor. Kişi yoğun çökkünlük ve mutsuzluk yaşarken taşkın bir enerjiye kadar uzanabiliyor. Kişi kendisine olan güveninde, enerjisinde, konuşma hızında, libidosunda gergin veya ani hareketlerinde artış yaşayabiliyor. Her zamankinden daha az uyku ihtiyacı hissederek az uyumasına rağmen enerjik olabiliyor. İrritabilite denen kavgaya yatkınlık artabiliyor. Aşırı para harcamaları olabiliyor, gerçek dışı inanışlar ortaya çıkabiliyor, yargılama zayıflayabiliyor, odaklanmada güçlük, düşünceden düşünceye atlama, zihinde düşüncelerin uçması, düşünmeden ani kararlar verme gibi durumlar mani döneminde yaşanabiliyor. Depresyon dönemi geldiğinde de çökkün, üzüntülü, sıkıntılı, boşlukta hissetme gibi duygular artıyor. Kişi zamanla ilgi ve isteğini kaybetmeye başlıyor, bu da enerjisinde azalmaya yol açıyor. Karşılaştığı problemlerle ilgili baş ederken zorluk yaşıyor. Öz bakımı azalıyor. Uykuya dalma ve erken uyanmada zorluk yaşıyor ancak mani aksine uyku artışları görülebiliyor. İştahı artabiliyor veya azalabiliyor. Kendisini tükenmiş ya da yorgun hissedebiliyor. 

bipolar bozukluk hastalığında ailenin önemi

Düşünce akışı yavaşlıyor, karamsarlık, umutsuzluk oluyor ve kendine zarar verme ya da intihar düşünceleri bu belirtiler arasında görülebiliyor. Bu hastalık kronik bir hastalıktır. Ama ömür boyu kişinin atak halinde hasta olduğu anlamına gelmiyor. Remisyon denen sağlıklı düşünülen ve sağlıklı davranılan, ötimik hissedilen yani ne manide ne depresyonda olunmayan, iyi olunan, iyilik dönemleri olabiliyor. Bu kişiden kişiye değişebiliyor ve özel tedavilerle kontrol altına alınabiliyor. Tedavide psikiyatrik takip, ilaç kullanmak, psikoterapi süreçleri çok önemli. Özellikle de terapide kişiyle güven ilişkisi olan terapötik bir zemin kurulması, hastalıkla ilgili farkındalığın artması, tedavi uyumunun desteklenmesi, tetikleyiciler ve stresörlerin belirlenmiş olması, duyguların tanınması, regülasyon becerilerinin artması hedefleniyor. Ailelere de çok önemli rol düşüyor ve ailelerle de çalışmak önem taşıyor. Ailenin hastalığı tanıması, belirtileri bilmesi, düzenli tedavi sürecinde hastanın kanalize olması için desteklenmesi, bütün bunlara ek olarak tutum ve davranışlarda hata varsa çalışılması, kişinin iyi halinin sürdürülmesinde çok önem taşır. Aile içi çatışmalar stres faktörüdür. Bu anlamda aile danışmanlığı almak çok önemli. Evde düşen en büyük görev yakınınız olan kişinin tedavi almasını sağlamanız ve desteklemenizdir. Süreçle ilgili genel olarak yatarak tedavi gören bipolar bozukluk hastaları temel olarak psikiyatrik tedavi alarak bireysel psikoterapi seansları görüyor. Aileyle çalışılıyor ve aileye hastalıkla ilgili farkındalık kazandırılıyor. Taburcu olduktan sonra düzenli şekilde takip devam ediyor ve hastanın iyilik hali önemli derecede kişiye geri kazandırılıyor.'