Bu hastalık dünyada azalırken Türkiye'de artmaya devam ediyor

Dünya AIDS Günü vesilesiyle konuşan Türk Dermatoloji Derneği'nde Dermatoloji Çalışma Grubu Başkanı olarak görev yapan Prof. Dr. Osman Köse, "Dünya çapında AIDS'in artış hızı yavaşlıyor ve yeni tedaviler sayesinde yaşam süresi uzuyor. Türkiye'de AIDS son altı yılda dört katına çıktı. En sık 25-35 yaş grubunda görülen AIDS ile mücadele için acil önlem alınmazsa bu oran 2030 yılına kadar yaklaşık olarak yüzde 113 artacak ve halk sağlığını tehdit edecek” dedi.

Bu hastalık dünyada azalırken Türkiye'de artmaya devam ediyor

Türk Dermatoloji Derneği'nde Dermatoloji Çalışma Grubu Başkanı olarak görev yapan Prof. Dr. Osman Köse, 1 Aralık Dünya AIDS Günü münasebetiyle yazılı bir açıklamada bulundu. Köse, açıklamasında; Son yıllarda hastalığın ciddi oranda arttığına dikkat çekerek, korunma ve tedavi açısından yapılması gerekenleri açıklıyor.

Prof. Dr. Osman Köse, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"AİDS (Edinilmiş Bağışıklık Yetmezliği Sendromu) şeklinde adlandırılır ve HIV (İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü) adı verilen bir virüsten kaynaklanır. Bu virüs savunma sisteminin bozulmasına neden olur. Vücudumuzun savunması zayıflar ve hasta her türlü enfeksiyondan kolaylıkla etkilenir. AIDS en çok Genellikle korunmasız ve güvensiz seks yoluyla bulaşır. Buradaki en büyük risk faktörü ise çok eşliliktir. Seks sırasında prezervatif kullanmak önemli korunma yöntemidir. Ayrıca hastalık, enfekte şırıngalar yoluyla, kan nakli sırasında ve doğum sırasında anneden bebeğe bulaşmaktadır.

'TEMASLA BULAŞMAZ'

Bu hastalık dünyada azalırken Türkiye'de artmaya devam ediyor

AIDS; Enfekte bir kişiye dokunmak, sarılmak veya tokalaşmak yoluyla bulaşmaz. Aynı zamanda HIV virüsü gözyaşıyla, terle, tükürük vb. yoluyla da yayılır. Salgılardan ve yüzme havuzu, banyo, tuvalet gibi kamusal alanlardan bulaşmaz. Virüs vücuda girdikten belirli süre sonra ateş ve iştahsızlık, kilo kaybı gibi belirtilere neden olur. Zamanla vücudun savunma sistemi zayıfladıkça bakteri, mantar ve virüsler birçok enfeksiyona neden olur.

'DERİ HASTALIĞINDA NORMALDEN FAZLA YAYGIN GÖRÜLMESİ ÖNEMLİ BİR BULGUDUR'

HIV virüsü spesifik olarak deride iz bırakmaz fakat bütün deri hastalıklarının normalden fazla şiddetli ve yaygın semptomlarla ortaya çıkması da AIDS için önemli bir bulgudur. Cinsel yolla bulaş gösteren diğer hastalıkları (genital siğil, genital herpes, frengi, bel soğukluğu, klamidya vb.) şeklindeki hastalarda AIDS riski oldukça yüksektir.

'DÜNYADA ARTIŞ HIZININ YAVAŞLADIĞI GÖRÜLDÜ'

Bugün WHO (Dünya Sağlık Örgütü)/UNAIDS (Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Programı) tarafından yayınlanan verilere göre yıl sonu itibarıyla dünya çapında toplam 39 milyon kişinin HIV virüsüyle yaşadığı tahmin ediliyor. AIDS'in büyümesi dünya çapında yavaşlıyor ve yeni tedaviler sayesinde yaşam beklentisi artıyor. Türkiye, HIV/AIDS enfeksiyon oranlarının en düşük olduğu ülkelerden biri olmaya devam etse de araştırmalara göre, artış hızı sürerse 2030 yılına kadar yaklaşık 75.000 yeni HIV enfeksiyonu, 2040 yılına kadar ise yaklaşık 375.000 vaka ortaya çıkacak.

Bu hastalık dünyada azalırken Türkiye'de artmaya devam ediyor

“ÖNLEYİCİ TEDBİRLER ALINMAZSA TÜRKİYE’DE YÜZDE 113 ARTACAK”

AIDS vakalarının sayısı son altı yılda dört katına çıktı. En sık 25-35 yaş grubunda görülen AIDS ile mücadele için acil önlem alınmadığı takdirde 2030 yılına kadar %113 oranında artacak ve toplam vaka sayısı 75.000'e ulaşacak, bu da halkın sağlığını tehdit eden önemli bir sorun haline gelecektir. 2021 yılı sonu itibarıyla Sağlık Bakanlığı'nın resmi verilerine göre ülkemizde toplamda 32 bin 376 kişi HIV virüsüyle yaşıyor. Ancak 2022 yılına ait istatistikler yayınlanmadığı için nihai rakamlar net değil.

Türk Dermatoloji Derneği olarak tüm vatandaşlarımıza AIDS Farkındalık Günü'nü hatırlatıyor, iyileşmeyen yaralar ve ciddi cilt hastalığı belirtileri görüldüğünde dermatoloğa başvurmalarını, 'şüpheli öykü' durumunda muayene olmalarını tavsiye ediyoruz."