Çocuğunuz bu oyunu oynuyorsa hemen telefonu elinden alın

Çocuğu bu oyunu oynayanlara uyarılar geldi. Çocuklar için büyük tehlike oluştururken sanal ortam üzerine çocuklar ve gençler hedef alındı. Mavi Bebek oyununundan uyarılar haberimizde.

Çocuğunuz bu oyunu oynuyorsa hemen telefonu elinden alın

Mavi Balina, Mariam ile Momo'dan sonra Mavi Bebek oyununun ortaya çıkmasıyla beraber en büyük görevin aileye düştüğünü belirten uzman psikolog Çağla Yılmaz, çocuğun davranışlarında değişiklik anlaşıldığında sessizleştiğinde, korku belirtileri göstermektedir. Uzaklaşmasıyla, iletişim kurulmadığında odadan çıkmayanlar ve gergin tavırlar dikkat çekiyor.

Tehlike oluşturan oyunlara yenisi eklenirken sanal ortam üzerinde yayılan çocukları ve gençleri hedef aldı. Mavi Balina, Mariam ve Momo'dan Mavi Bebek oyunu tehlikeleri doğurdu. Kayseri'de 13 yaşındaki çocuğun 12 yaşındaki arkadaşını bıçaklayarak öldürmesi durumu kan dondururken 13 yaşındaki T.Ş, polise verdiği ilk ifadeyle beraber etkilendiğini ve cinayetini işlediğini açıkladı.

HIZLI YAYILIYOR

Mavi Bebek oyununun Mavi Balina, Mariam ve Momo gibi kademeli tehlike içerikli online oyun olduğu belirtilirken uzman psikolog Çağla Yılmaz, oyunların çocukların zihinsel, psiklojik ve bedensel süreçleri ciddi anlamda tehdit ettiğini belirtti. Çocuğunuzu kontrol etmek için telefon da yer alan uygulamalara bakılması önerildi. Oyunlara ulaşım ne yazık ki çok kolay olurken özellikle son dönemlerde adı sıkça duyulmaya başlandı. 9-16 yaş arasındaki çocuklarda sıklıklar görülürken her bölüm tamamlandıkça yeni görev veriliyor.

Mavi balina

ÇOCUKLAR TEHLİKEDE

Görevi yerine getiremeyen çocuklara tehdit mesajları geldiği bilgisi verilirken uzman Yılmaz, uygulama oyun görevleri gönderilirken aynı zamanda bir casus programla beraber özel bilgilere eriştiği belirtildi. Arkadaşlarıyla mesajlaşmalar, galerideki resimler, kameraya izin verilerek ev içerisinde buunan eşyaların yeri, ailede bulunan kişiler ve daha farklı detaylara ulaşılmaktadır. Aile üyelerine zarar vermek gibi tehditlerle çocuğun oyunda aktif kalması için çalışmalar yapılıyor.

ÇOCUKLARINIZI TAKİP EDİN

Sosyal medya üzerinden hesapların şifreleri verilmemesi ve uygulamaların öğretilmemesi gerektiği belirtilirken Yılmaz, çocuğun davranışlarının takip edilmesi gerektiğini, korku belirtilerine, sizden uzaklaştıysa, iletişim kurmuyorsa, odasından çıkmıyorsa, gergin tavırlar sergiliyorsa dikkat edilr. Çocuklarınızın iletişim bağlarının güçlü olması için yalnızca sosyal medyadan değil sosyal çevreden korunması gerektiği belirtildi. Çocuğunuzu kontrol etmek, güven vermek ve her şeyin haberdar olmak ailelerin görevi olarak bilinir.