Emeklilere 4 bin TL ila 8 TL arası zam sinyali

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ilave zam açıklamasıyla birlikte SSK ile Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarına yüzde 42,6 oranında zam geldi. Ancak bu artış emeklileri tatmin etmiyor. Bu konuyla ilgili şikayetler çoğalırken Kısa dalga yazarlarından Mehmet Çetingüleç, iktidardaki milletvekillerinin bile tatmin olmadığını söyledi ve ikinci zam, zammın yapılacağı tarihi hakkında bazı bilgiler verdi.

Emeklilere 4 bin TL ila 8 TL arası zam sinyali

Emekli vatandaşları ilgilendiren flaş bir iddianın ortaya atıldığı görüldü. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamış olduğu ek zamla birlikte emeklilerin maaşlarına yüzde 42,6 oranında zam yapıldı. Ancak bu artış emeklileri ve 2024 yılında emeklilik dilekçesi verecek olanları memnun etmedi.

Asgari emekli maaşının 10 bin liraya çıkarılmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, SSK ve Bağ-Kur'dan emekli olanlara verilen yüzde 37,6'lık altı aylık enflasyon farkının yanı sıra yüzde 42,6'ya tekabül eden yüzde 5'lik bir artış daha açıkladı. Artışın ne emeklilere ne de iktidar milletvekillerine mutluluk getirmediğini aktaran Kısa Dalga yazarlarından Mehmet Çetingüleç, ilginç bir açıklama yaptı. Çetingüleç kesin bir tarih vererek, "Hükümet, maaşı düşük olanlara daha yüksek zamlar vererek emeklilerin durumunu iyileştirmeye hazırlanıyor." dedi.

Mehmet Çetingüleç, Ocak ayının başından bu güne kadar pek çok ürünün yüzde 100'e varan oranda arttığını hatırlattı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Erdoğan'ın sözlerine atıfta bulunarak, “Emeklilik yılı böyle mi olacak? şeklinde ifadeler kullandı.

"DÜZENLEME BEKLENTİLERİ VAR"

Emeklilere 4 bin TL ila 8 TL arası zam sinyali

Yeni düzenlemelerin Ankara'da AK Partili vekillerde dahil birçok alanda uygulanmasının beklendiğini belirten Çetingüleç, temel beklenti ve gereksinimleri şöyle sıraladı:

“Öncelikle 7 bin 500 lira maaş alıp yüzde 42,6 oranında bile zam hakkı olmayanlara seçimden hemen önce ek zam getirilmesi mümkün.

İkincisi ise, Tüm emekliler doğrusal bir artış almayı bekleyebilirler. Bunun için seçimden önce bir tarih veriliyor. Seyyanen, artışın 4 bin ila 8 bin lira arası gibi olduğunu belirtiliyor.

Üçüncüsü; bir ayarlama yapılabilir. Yani 2000'den önce emekli olanlar ile 2000'den sonra emekli olanlar arasında ortaya çıkan fark ortadan kaldırılabilir.

Hükümet, düşük ücretlilere daha yüksek maaş vererek emeklilerin durumunu iyileştirmeye hazırlanıyor. Çünkü... Emekliler hiçbir zaman bu kadar sefil bir yoksulluğa itilmedi, bu kadar acımasız fiyat kaosunun hedefi olmadı. Büyük ihtimalle bir artış olacaktır. Ancak... Artışı ne kadar geç artırırsanız bütçeye etkisi o kadar az olur. Artı; "Zam sevincini" seçim gününe kadar getirirseniz sandıkların tepki oranı da o kadar yüksek olur. Bu tür hesaplarla emeklilere ek gelir getirebilecek düzenlemeler Mart ortasına kadar ertelenmiş olabilir.