Emeklilere e-Devlet'te seyyanen zam şoku

Asgari emekli aylığınım 10 bin TL olarak belirleyen, SSK ile Bağkur emekli maaşlarını da yüzde 11,68'den yüzde 49,25'e çıkaran yasa yürürlüğe girdi. Milyonlarca vatandaş emekli maaşı fark ödemelerinin hesaplarına yansıdığını gördü. Sosyal Güvenlik Kurumu, emeklilerin yeni temel maaşlarını e-devlete yükledi. Ancak maaşları yüzde 49 yerine yüzde 37,57 olarak güncellenen emekliler, son maaş artışının kasıtlı olup olmadığı konusunda endişeli. Maaş bilgisi için gözler SGK'ya çevrilmiş durumda..

Emeklilere e-Devlet'te seyyanen zam şoku

SGK ile Bağ-Kur emeklilerinin maaş artışını memur maaşı artışına eş değer yüzde 49'a çıkaran düzenleme uyarınca bu grupta olan emeklilerin ek maaş artışları hesaplarına yansıtıldı. Ancak emekli, e-devlet kapısından maaşını kontrol ettiğinde, ek maaş artışının hesabına geçmesine rağmen aylık bilgilerinin hâlâ önceki maaşı olduğunu gördü. Emekliler daha sonra son maaş artışının seyyanen olup olmadığı konusunda endişelenmeye başladı.

EMEKLİLERİN TEMMUZ ZAM BEKLENTİSİ TEHLİKEYE GİRDİ

Emeklilere e-Devlet'te seyyanen zam şoku

Asgari emekli maaşını 10 bin liraya yükselten düzenleme nedeniyle maaş artışları devam ederken, emeklilerin temel ücretlerinde değişiklik yapılmadı. Yani maaş artışlarının 10 bin lira değil, emeklinin temel maaşı üzerinden yapılacağı düzenlemesi getirildi. Örneğin temel maaşı 7.000 lira olan emekli Ocak ayında 10.000 TL alıyorsa ve Haziran sonunda altı aylık enflasyon yüzde 43'ün altındaysa bunun yüzde 23 ile 26 arasında olması bekleniyor; Bu onun maaşı 10.000TL olmaya devam edecek anlamına geliyor.

HESAPLARA YATANLA E-DEVLET İLE AYNI DEĞİL

Anlaşılır bir şekilde emekliler, hesaplarına yatırılan fonların e-devletteki emeklilik bilgileriyle eşleşmemesi üzerine oldukça endişelendiler. Çünkü Temmuz ayı enflasyon farkının yüzde 37,57'lik maaş artışı üzerinden hesaplanma riski vardı.

Bu konu sosyal medya platformlarına da yansıdı. Ancak mevcut bilgilere göre bu geçici bir durumdur. Yani SGK ile Bağ-Kur emeklilerinin maaş bilgilerinin önümüzdeki birkaç gün içinde e-devlette düzeltileceği belirtiliyor.