Haydarpaşa ve Sirkeci garının akıbeti belli oldu

Haydarpaşa ve Sirkeci Garları'nın kaderi belirlendi! Gazeteci İsmail Saymaz'ın açıkladığı projelere göre, sadece restorasyon değil, yeni binalar ve çevre düzenlemesi de gar sahalarını bekliyor. Detaylar haberimizde!

Haydarpaşa ve Sirkeci garının akıbeti belli oldu

Haydarpaşa ve Sirkeci Garı'nın geleceği, uzun süredir beklenen detaylarla aydınlandı. İsmail Saymaz'ın aktardığına göre, Kültür ve Turizm, Ulaştırma ve Altyapı bakanlıkları ile TCDD arasında imzalanan protokolle tarihi gar sahalarının akıbeti belirlendi. Gar sahalarında sadece restorasyon ve restitüsyon yapılmayacak, yeni binalar inşa edilecek ve çevre düzenlemesi yapılacak. Haydarpaşa ve Sirkeci garlarının sosyal ve kültürel tesis alanları olarak değerlendirilmesi için konsept proje çalışmalarına başlandı.

Gazeteci Saymaz, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Kültür Varlıklar ve Müzeler Genel Müdürlüğü Uygulamalar Daire Başkanlığı tarafından TCDD Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü’ne gönderilen yazıda, gar sahalarının röleve, restitüsyon, restorasyon, rekonstrüksiyon, yeni bina yapımı, teşhir-tanzim, çevre düzenlemesi gibi işlevlendirilerek kiralanmasının planlandığı belirtildi. Proje, Haydarpaşa ve Sirkeci garlarını sosyal ve kültürel alanlara dönüştürmeyi amaçlıyor.

haydarpaşa garı

Saymaz, aynı zamanda Haydarpaşa ve Sirkeci garlarının bienal - sanat merkezine dönüştürüleceği iddialarına da değindi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın Kadıköy Belediyesi'ne yazdığı yazıya göre, iki garın özel proje alanı ilan edildiği belirtildi. Bu çerçevede, Haydarpaşa ve Sirkeci garlarının bienal ve sanat merkezi olarak kullanılacağı, İstanbul Bienali'nin dünya çapında önemli bir etkinlik haline geleceği ifade ediliyor. Projenin Anadolu Yakası'nda müze, kütüphane, el sanatları atölyeleri gibi unsurları içereceği ifade edildi.