İdrar renginiz sağlık sorunlarının ilk belirtisi olabilir

Farkında olmayabilirsiniz ancak idrarınızın rengi sizi hastalıklara karşı uyarabilir. Hastaneye numune vermenize bile gerek kalmadan kendiniz de fark edebilirsiniz. Beyaz, soluk sarı, sarı, koyu sarı, turuncu, kırmızı, yeşil idrar hastalığın erken belirtisi olabilir. İdrar rengine göre kendi kendinize teşhis koymak için kullanabileceğiniz yöntemler haberimizin devamında..

İdrar renginiz sağlık sorunlarının ilk belirtisi olabilir

Vücudumuz birkaç küçük sinyalle genel sağlığımızla ilgili bilgiler verebilir. Bu ipuçlarından b,rt tanesi de drarınızın rengidir. İdrarın rengi, kokusu, kıvamı gün içerisinde dikkat etmemiz gereken detaylardır ve böbreklerimizin sağlığı hakkında bize bilgi verebilir. Sarı tonlar normal idrar rengi şeklinde kabul edilir.

Bilindiği üzere ürokromlar normal idrara renk verir. Çok su tüketiyorsanız idrarınızın rengi soluk sarı veya suya benzer olacaktır ancak sıvı alımınız azalırsa rengi koyu sarıya döner. Ancak gıdalar ve ilaçlar da idrarınızın rengini değiştirebilir. Ürolog İlker Çömez, konuyla ilgili açıklamasında farklı idrar renklerinin anlamını ve sağlığı nasıl etkilediğini anlattı.

"B vitaminiyle bazı ilaçlar idaarın rengini koyulaştırabilir"

Parlak sarı idrar rengi B vitamini alan kişilerde yaygın olarak görülür.

Koyu sarı idrar renginormal olarak sınıflandırılır. B vitamini bulunan gıdaların aşırı tüketilmesi veya ishal önleyici ilaç kullanılması durumunda da koyu sarı renk görülebilir. Aşırı sıvı yüklenmesi veya böbreklere aşırı sıvı girmesi, idrarın çok hafif, sulu olmasına neden olabilir. Tipik olarak ortalama boy ile kiloya sahip bir kişinin günde yaklaşık 2 ila 3 litre sıvı içmesi gerekir. Kişinin günde 4 litreden fazla su tüketmesi ve çok idrara çıkması durumuna "psikojenik polidipsi" denir. Gereğinden fazla su içilmesinden kaynaklanır.

İdrar renginiz sağlık sorunlarının ilk belirtisi olabilir

Pembe-kırmızı renge dikkat edin!

İdrar pembe ila kırmızı renkteyse ve sorun idrardaki kan karışımından kaynaklanıyorsa bu önemlidir ve idrar yolunda taş ya da tümör belirtisi olabilir. Çok fazla kırmızı sebze ve meyve tüketmek ya da antibiyotik kullanmak hasta olmasanız bile idrarınızın pembemsi kırmızıya dönmesine neden olabilir.

Turuncu renkli idrar; B vitaminleri, bazı antibiyotikler, bazı kan sulandırıcı ilaçlar ve kemoterapi ilaçlarının alınmasından kaynaklanabilir. aşırı havuç tüketiminden kaynaklanabilir. Bu tür yiyecek veya ilaç alımının olmaması sıvı alımının düşük olduğunu gösterir.

Yeşil idrar; Bu, bazı bakterilerin neden olduğu idrar yolu enfeksiyonunu gösterir.

Koyu kahverengi idrar; Bu durum baklagillerin, sıtmaya karşı kullanılan ilaçların, bazı antibiyotiklerin, sinameki gibi müshillerin ve kas gevşeticilerin aşırı dozda alınması gibi durumlarda ortaya çıkabilir.

Koyu mor idrar; Bu genetik hastalık porfirinin bir belirtisidir. Sinir sistemini ve cildi etkileyen bu hastalığın birçok belirtisinden biri de idrarın koyu mor renkte olmasıdır.

Bulanıksa ciddi bir durumun işareti olabilir!

En şiddetli böbrek enfeksiyonları bulanık, kırmızı-pembe idrar üretir. Koyu bordo renkli idrar, nefrit adıyla bilinen böbrek iltihabının ya da vaskülit adıyla tanımlanan ciddi ilerleyici bir böbrek hastalığının belirtilerinden olabilir.

İdrarda kan her zaman fark edilir ve acilen muayene edilmelidir. Genellikle idrar sisteminin herhangi bir yerindeki taşlardan veya enfeksiyondan kaynaklanır. Bu hastalıklar, idrar kanamasına neden olurken idrar yaparken şiddetli ağrı ve yanma hissi eşlik eder. İdrarda kan görülüyorsa ve ağrılı değilse, bu bir tümöre işaret etmektedir.

Böbreklerdeki, mesanedeki ve prostattaki tümörler ağrısız kanamaya neden olabilir.

Şeker hastaları ve tansiyon hastaları kabarcıkların ortaya çıkması konusunda dikkatli olmalıdır.

Köpüklü idrar böbreklerden protein sızdığını gösterir. Genellikle kendi kendine fark edilir. Semptomların devam etmesi ve artması ciddi böbrek hastalığının belirtisidir. Şeker hastalığı ve tansiyonu olan hastalar, hastalığın ilerleyen evrelerinde, yani protein kaybının başlamasıyla böbreklerin etkilendiğini anlayabilirler.

Bu çerçevede şeker hastalığı veya yüksek tansiyonu olan hastaların idrarlarında kabarcık fark etmeleri durumunda doktorlarına başvurmaları gerekmektedir.