İnsan gibi konuşabilen robot geliştirildi

Tiangong adıyla geliştirilen robot biliminde ileriye doğru atılmış büyük bir adıma işaret ediyor ve robotu, bu başarıya doğru ulaşan dünyanın ilk tamamı elektrikli insansı robotu haline getiriyor.

İnsan gibi konuşabilen robot geliştirildi

Tiangong’un fiziksel özellikleri 163 cm boyunda ve 43 kg'dır. Hareket ettirilebilen hafif tasarıma sahip robot engeldir. Çoklu görsel sensörler, yüksek hassasiyete sahip atalet ölçüm birimi (IMU) ile D görüntü sensörü sayesinde, çevresinde verimli bir şekilde gezinebilir. Ayrıca robot, hassas kuvvet geri bildirimi sağlamak için yüksek hassasiyette altı boyutlu kuvvet sensörüyle donatılmıştır.

Tiangong, insansı robotlar için hareket becerilerini öğrenmek için yeni bir yöntem olan "bağlamsal hafızaya dayalı tahmine dayalı takviye taklit öğrenimi" kullanıyor. Bu yöntem, robotların doğal olarak yürüme yeteneği kazanmasında önemli bir rol oynuyor.

İnsan gibi konuşabilen robot geliştirildi

Mühendisler, açık iletişim arayüzleri ile yazılım, donanım gibi bazı işlevsel modüllerin esnek olarak genişletilmesine imkan tanıyan Tiangong'un açıklığını ve uyumluluğunu vurguladı. Bu uyarlanabilirlik, robotun çok çeşitli uygulama senaryolarını ele alma potansiyeline sahip olmasını sağlar.

Bu insansı robot, görsel girdi olmadan tepelerde ve merdivenlerde başarılı bir biçimde gezinerek, çevresindeki değişikliklere uyum sağlama yeteneğini gösterdi. Ayrıca engellerle ve engebeli arazilerle karşılaştığında ise yürüyüşünü ayarlayıp çeviklik de gösterdi.

İnsan gibi konuşabilen robot geliştirildi

Tiangong'un piyasaya sürülmesi, insansı robotların geliştirilmesinde büyük bir ilerleme durumuna işaret ediyor. Eşsiz operasyonel yetenekleri, arama kurtarma, afet yardımı ve üretim gibi çeşitli alanlarda potansiyel uygulamalara kapı açmaktadır. Daha fazla araştırma ile birlikte geliştirmeye de ihtiyaç duyulmasına rağmen Tiangong, gelecek zamanda daha çok yönlü ve aynı zamanda da uyarlanabilir insansı robotlara karşı umut veren bir adımdır.