Kanser hücrelerine dur diyecek çalışma başlatıldı

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Fen Fakültesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Birnur Akkaya, kanserle mücadelede önemli bir adım attı. Yaptığı çalışmalarla bilinen kanser hücrelerinin yayılmasını engelleme hedefine odaklanan Prof. Dr. Akkaya, önemli bir başarı elde etti. Prof. Dr. Birnur Akkaya, kanser hastalıklarının ölüme neden olan en kritik faktörlerinden biri olan kanser hücrelerinin vücut içinde yayılmasını durdurmak amacıyla önemli bir molekül sentezledi. Bu sülfatit benzeri kitosan türevi molekül, kanser hücrelerinin damar yüzeylerine tutunmasını engelleyerek yayılmasını önleme potansiyeli taşıyor. Yapılan bu önemli çalışma, kanser araştırmalarında umut verici bir adım olarak nitelendiriliyor. Prof. Dr. Akkaya'nın buluşu, kanserle mücadelede yeni ve etkili stratejiler geliştirme yolunda bilim dünyasına önemli bir katkı sunuyor.

Kanser hücrelerine dur diyecek çalışma başlatıldı

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nden Kanserle Mücadelede Yenilikçi Adım

Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, kalp hastalıklarından sonra ölüme sebep olan ikinci sıradaki hastalık olarak gösterilen kanser, modern tıbbın en büyük mücadele alanlarından biridir. Kanser tedavisinde kullanılan kemoterapötik ilaçların yan etkileri ve ilaca karşı direnç gelişmesi, bu alanda ciddi bir sağlık sorununu beraberinde getiriyor.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nde görev yapan Öğretim Üyesi Prof. Dr. Birnur, bu sorunlara çözüm bulmak amacıyla kemoterapötik ilaçların yan etkilerini ortadan kaldırmak ve yeni bir anti-kanser molekül geliştirmek için bir araştırma başlattı. Prof. Dr. Akkaya, kanser hücrelerinin damar yüzeylerine tutunmasını engelleyerek yayılmasını önleyen sülfatit benzeri kitosan türevi bir bileşik molekül sentezleyerek önemli bir başarı elde etti.sewf

Türk Patent ve Marka Kurumu'na başvurarak "Sülfatit Benzeri Kitosan Türevi Bileşik" adını verdiği bu buluşun ulusal alanda belgesini almayı başaran Prof. Dr. Akkaya, çalışmasını "International Journal Of Biological Macromolecules" dergisinde de yayımlayarak uluslararası alanda da bilimsel camiaya sundu.

Prof. Dr. Akkaya, kanserle mücadelede önemli bir adım olan bu çalışmasında elde ettikleri olumlu sonuçların ardından patent oluşturduklarını ve çalışmalarını hayvan ve faz çalışmalarıyla devam ettirerek bu buluşu toplumun ve sağlık sistemlerinin hizmetine sunmayı amaçladıklarını ifade etti. Bu yeni molekül, kanser tedavisinde umut vadeden bir gelişme olarak dikkat çekiyor ve gelecekte kanserle mücadelede yeni stratejilere kapı aralayabilir.