Maskeler hayatımıza geri geliyor

Türkiye'de son günlerde sıklıkla görülen üst solunum yolu enfeksiyonlarında ciddi bir artış yaşanmaya başladı. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Başkanı olarak görev yapan Dr. Türkü Yağmur Nehir ise konuyla ilgili çok önemli açıklamalarda bulundu. Dr. Nehir, "Son dönemde grip vakalarında artış görmekteyiz. Maske kullanımı oldukça önemli." diye konuştu.

Maskeler hayatımıza geri geliyor

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu'nun (AHEF) Başkanlık görevini yürüten Dr. Türkü Yağmur Nehir, kış aylarının gelmesiyle birlikte son günlerde sıkça görülen üst solunum yolu enfeksiyonlarının sayısının ciddi oranda arttığına dikkat çekerek önemli açıklamalar yaptı. Mevsim geçişlerinde genellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarının artış gösterbildiğini fakat bu vakaların genel olarak nezle şeklinde hafif atlatıldığını söyleyerek “Şimdilerde influenza yani grip vakalarında artışlar görmekteyiz." diye konuştu.

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu'ndan yapılan basın açıklamasına göre; Grip ani ateş, vücut ağrıları, kas ağrısı, baş ağrısı, boğaz ağrısı ve bazen burun akıntısıyla ortaya çıkabilir. Bu hastalık daha gürültülü bir görüntüye sahiptir, viral bir hastalık olduğu için kendi kendine geçebilmektedir ancak soğuk algınlığına göre daha fazla komplikasyona neden olabilmektedir.

Dr. Türkü Yağmur Nehir, gribin en sık görülen komplikasyonlarının zatürre, otitis media, bronşit veya bronşit olduğunu belirterek, şunları ekledi: “Grip salgınlarının artması nedeniyle acil kliniklere ve aile sağlığı merkezlerine (ASM) olan talep de önemli ölçüde arttı. Öyle ki sistem artık bu yükü taşımakta zorlanıyor. Randevu bulamayan hastaların ASM önünde sıraya girmeleri gerekiyor. Gerçekten tedaviye ihtiyacı olan hastalar bekleyemez ve bu nedenle bakım almadan evlerine gidebilirler."

Maskeler hayatımıza geri geliyor

Bu yükün azaltılması için hep birlikte çalışmamız gerektiğini vurgulayan Dr. Türkü Yağmur Nehir, yükün azaltılması için vatandaşlarımızın dikkat etmeleri gerekli olan bazı konuların bulunduğunu vurgulayarak, “Şikâyetlerin tamamı bir sağlık kuruluşuna başvurmayı gerektirmiyor. Bu hastalıkların çoğu aslında kendiliğinden geçer. Şikayetler bir haftadan fazla sürdüğünde, 2 yaş altı çocuklarda, risk altındaki hastalarda (diyabet, hipertansiyon, kalp-damar hastalığı, astım), özellikle nefes almada zorluk başladığında, tedaviye rağmen ateş düşmez, öksürük giderek artar. Hızlı nefes alma, nefes almada zorluk başlar. Böyle bir durum oluştuğunda mutlaka bir sağlık kuruluşuna gitmek gerekir.

"FARKINDALIK YÜKÜ AZALTACAK"

AHEF Başkanı Dr. Nehir, bu ve benzeri durumlara ilişkin insanların sağlık bilgisinin geliştirilmesi için halk sağlığı eğitimlerinin düzenlenmesinin önemine değindi. Nehir, bunu devlet politikası haline getirmenin önemine de vurgu yaparak, "Bu konularda farkındalığın artırılması sağlık yükünü önemli ölçüde azaltacaktır." şeklinde konuştu.

AHEF açıklamasında grip döneminde bol sıvı tüketmenin önemli olduğu belirtilirken, beslenmeye de dikkat edilmesi gerektiği vurgulandı. Basın açıklamasına göre hastalığın yayılmasını önlemek için en önemli husus maske kullanmak. Kovid döneminde alışık olduğumuz gibi bu dönemde de maske kullanımını arttırmalıyız. Dr. Nehir, maske kullanımına ilişkin ise şunları söyledi:

“Kapalı ve kalabalık ortamlarda kesinlikle maske kullanmalı ve bu tür ortamlarda mümkün olduğunca az vakit geçirmeye çalışmalıyız. Aslında önerimiz Sağlık Bakanlığının kapalı alanlarda (alışveriş merkezleri, toplu taşıma, kafe ve kahvehaneler gibi), özellikle nüfus yoğunluğunun yüksek olduğu sağlık tesisleri gibi yerlerde maske zorunluluğu getirmesidir ve bu durum daha da yaygınlaşabilir. halk sağlığı ve sağlık sistemi üzerindeki yük nedeniyle gereklidir.