Mavi donanmada tarihi bir gün yaşanıyor!

Yalova'da gerçekleşen görkemli bir törenle, TCG Derya, TCG İstanbul, TCG Arif Ekmekçi ve Marlin SİDA, Deniz Kuvvetleri'ne resmi olarak teslim edildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, teslimat töreninde yaptığı konuşmada, "Her bir gemimizin Deniz Kuvvetlerimizin gücüne güç katacağına inanıyoruz. Savunma sanayinde tam bağımsız Türkiye hedefimizle ilerliyoruz" şeklinde açıklamada bulundu. Bu olay, Türkiye'nin deniz savunma kapasitesini artırma çabalarının bir göstergesi olarak ön plana çıkıyor.

Mavi donanmada tarihi bir gün yaşanıyor!

Yalova'da Gerçekleşen Deniz Kuvvetleri Teslimat Töreni: Türkiye'nin Savunma Sanayisindeki Yükseliş ve Otonom Su Üstü Araç Marlin SİDA

Yalova'da muazzam bir törenle, TCG Derya, TCG İstanbul, TCG Arif Ekmekçi ve Marlin SİDA, Deniz Kuvvetleri envanterine resmi olarak katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, teslimat töreninde önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan'ın konuşmasından çarpıcı satır başları şu şekilde:

Donanmamızın etkileyici gücünü daha da artıracak projelerin teslimat töreninde bulunmanın gururunu yaşıyoruz. Her bir gemimizin Deniz Kuvvetlerimizin gücüne önemli katkı sağlayacağına olan inancımız tamdır. TCG Derya, TCG Anadolu'dan sonra en büyük gemi olma özelliği taşıyor ve yüzde birliklerin akaryakıt ve su ikmali konusunda devrim niteliğinde bir çözüm sunacak.

TCG İstanbul, MİLGEM projesinin beşinci gemisi olarak ülkemizin milli gururunu simgeliyor. Farklı radar, hava savunma ve elektronik harp sistemlerini kendi kaynaklarımızla entegre ettik. Bu gemimize, milli dikey lançer atım sistemini de entegre ettik.

Bugün hizmete sunulan TCG Üsteğmen Arif Ekmekçi, lojistik destek gemisi olarak muharip unsurların akaryakıt, tatlı su ve yiyecek ihtiyaçlarını karşılayacak. Bu gemilerin Deniz Kuvvetlerimize ve Türk Silahlı Kuvvetleri'ne hayırlı olmasını diliyorum. Bu başarıdaki sır, kurumlar arasındaki güçlü iş birliği ve koordinasyondur. Savunma Sanayii Başkanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, askeri ve özel tersaneler, devlet kurumları, üniversiteler, özel sektör ve KOBİ'ler arasındaki uyum, bu projeleri mümkün kıldı.

Aynı zamanda, Marlin SİDA isimli insansız su üstü aracının da donanmaya teslim edildiği müjdesini verdik. Bu otonom su üstü araç, istihbarat, keşif, gözetleme, su üstü harp, elektronik destek ve elektronik taarruz görevlerini insansız ve tam otonom bir şekilde yerine getirecek.

Erdoğan, konuşmasında ayrıca Türkiye'nin savunma sanayisindeki başarılarını vurgulayarak, 2002 yılında savunma projelerinin bütçesinin 5.5 milyar dolar olduğunu, ancak bugün bu rakamın 16 kat artışla 90 milyar dolara ulaştığını belirtti. Türkiye'nin savunma sanayisindeki yerlilik oranının yüzde 80'e kadar çıktığını ve 185 ülkeye 230 çeşit ürün satarak 5.5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini de vurgulayan Erdoğan, bu başarıların temelinde kurumlar arası iş birliği ve koordinasyonun gücünün bulunduğunu ifade etti.