Reflü hastalarına 30 dakikada umut olacak tedavi

Günümüzde en sık rastlanan hastalıklardan biri olan reflü; bu tedavi ile 30 dakikada bitecek....

Reflü hastalarına 30 dakikada umut olacak tedavi

REFLÜ ŞİKAYETİ TARİH OLACAK… 30 DAKİKA TEDAVİSİ MÜMKÜN…

En sık hastalıklar arasında olan ve hastaları oldukça rahatsız eden reflü nedeniyle bir çok hasta tedavilere sonuç bulamadı için ömür boyu ilaçlara maruz kalıyor.. Bu da hastaların yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Demirci, uzun süren ilaç kullanımında bu şikayetleri kesecek bir tedavi yönteminden bahsetti. Demirci yıllardır geçmeyen reflünün 30 dakikada ARMA tedavisi ile biteceğini belirtti. İşte konu ile ilgili detaylar…

reflü

Halk arasında bir çok kişide görülen ve sindirim sistemi rahatsızlıkları arasında olan ve yaşam kalitesini iyice azaltan reflü Uzmanı Prof. Dr. Hakan Demirci, “Günümüzde en sık rastlanan sindirim sistemi hastalıklarından olan reflü; hastaların hayat kalitesini oldukça düşüren, genellikle ağıza acı su ve gıda artıklarının geri gelmesi, yemek borusunda yanma ve ağız kokusu gibi belirtilerle görülür” dedi. Prof. Dr. Demirci, “Reflü hastalarının çoğu, devamlı olarak ne yiyeceklerini düşünmek ve uzun süreli diyet yapmak zorunda kalırlar. Aynı zamanda mide koruyucu denilen ve mide asit salınımını baskılayan haplar ile anti asit şurupları veya tabletlerini uzun süreli olarak kullanırlar. Öyle ki, şişe şişe anti asit şurup kullanan, şurupsuz herhangi bir yere gidemeyen, mide koruyucusuz bir hayat düşünemeyen hasta grubu oldukça geniştir. Reflü hastalarının önemli bir kısmında, mide ilaçlarından fayda sağlayamama veya yıllar içinde bu tür ilaçlara karşı bağışıklık gelişimi söz konusudur. Günümüzde bu tür ilaçların uzun süre kullanımında; kemik erimesi, enfeksiyonlara yatkınlık, vitamin eksiklikleri ve demans gibi yan etkilerin ortaya çıktığı bilinmektedir” dedi.

"MİDE KAPAKÇIĞI YENİDEN ŞEKİLLENDİRİLİYOR"

Reflü hastalığında hastalara en çok önerilen tedavi şeklinin ilaç kullanımı olduğuna vurgu yapan doktor Demirci ömür boyu ilaç kullanmanın hastaları yıprattığını da belirtti. Demirci ilaç tedavisinin de her hastada aynı sonucu ortaya çıkarmadığını da hatırlatarak “Anti reflü endoskopik tedavi yöntemlerinden olan anti reflü mukozal ablasyon (ARMA) tedavisi; son teknoloji cihazlarla yapılan, işlem sonrası uzun bir iyileşme süreci veya büyük komplikasyon içermeyen bir seçenektir. ARMA tedavisi sırasında, hasta sedyeye sırt üstü yatırılarak anestezi uygulanır. Bu yöntemin amacı gastroözefajial yolun açılmasını azaltmak veya önlemektir. Bunun için mide ile yemek borusu arasındaki mide kapakçığı, endoskopik yollar ile yeniden şekillendirilir. Yapılan işlemle oluşan ülser ve yara iyileşirken bu bölgede skar etkisi ile kapağın sıkışmasına sebep olur. Yaklaşık 30 dakikalık bir işlemle yıllardır süren reflü şikâyetleri ve sürekli ilaç kullanımı son bulabilir” dedi.

Hastaların bu tedaviden onra da sosyal hayatlarına dönmesinin kolay olduğunu belirten Demirci, hastaların aynı gün inde taburcu olabildiğini de sözlerine ekledi. Dr. Demirci, “Bir ameliyat olmadığı için öncesinde büyük bir hazırlık sürecine gerek duyulmuyor. Anestezi altında gerçekleştirilen bu işlemde, hastanın en az 6 saat açlık yaşaması isteniyor. Günübirlik bir tedavi olması dolayısıyla, işlem tamamlandıktan sonra hastalar günlük yaşamlarına devam edebiliyor” diye belirtti.