Sedef Atölyesi'nde Kültürel Mirasın Yeniden Hayat Bulması
Milli Saraylar Sedef Atölyesi, tarihî eserleri ustalıkla geleceğe taşıyor, restorasyon süreçlerini açıklayan Cemalettin Ünal bu değerin önemini vurguluyor.

Sedef Atölyesi'nde Kültürel Miras Yeniden Hayat Buluyor
Milli Saraylar Sedef Atölyesi, kültürel mirasımızı geleceğe taşımak için önemli çalışmalara imza atıyor. Atölye, Türkiye'nin tarihi köşkleri ve müzeleri için yüzlerce yıllık eserleri canlandırma görevini üstlenmektedir.
Atölyede Gerçekleştirilen Restorasyon Çalışmaları
32 restorasyon ve konservasyon atölyesinden biri olan Sedef Atölyesi, Yıldız Sarayı Şale Köşkü içerisinde yer alıyor. Restoratörler, zarar görmüş eserleri yeniden sergilenebilir hale getirmek için titizlikle çalışıyor. Atölye sorumlusu Cemalettin Ünal, "Atölyemizde, Topkapı Sarayı'ndan gelen Harem Kapısı gibi önemli eserlerin restorasyonunu yapıyoruz," dedi.
Doğal Malzemelerle Restorasyon Süreci
Ünal, restorasyon aşamasında organik malzemeler kullandıklarını belirterek, "Malzemelerimiz arasında sedef, pelesenk, abanoz ve şimşir gibi doğal ahşap türleri bulunmakta. Ayrıca, gümüş süslemeler de yapıyoruz," şeklinde konuştu. Bu süreçte kimyasal ya da yapay malzemeler kullanılmadığını vurguladı.
Deneyim ve Sabır
Cemalettin Ünal, 32 yıldır Milli Saraylar bünyesinde görev yaptığını ve restorasyon çalışmalarının sıkı bir odaklanma gerektirdiğini dile getirdi: "Malzeme hem doğal hem de değerli olduğu için israfa yer yok. Her şey itina ile planlanıyor. Eserlerin sergilenmesi beni mutlu ediyor," dedi.
Gelecek İçin Umut
“Atölyede çalışarak nadir tarihi eserlerle etkileşimde olmak gerçekten özel bir duygu,” diyen Ünal, geçmişe olan bu yakın iletişimin kendilerini onurlandırdığını ifade etti. "Çalışmalarım, gelecek nesillere aktarılacak bir miras bırakma açısından beni oldukça memnun ediyor," şeklinde sözlerini tamamladı.
Milli Saraylar Başkanlığına bağlı 32 restorasyon ve konservasyon atölyelerinden biri olan Sedef Atölyesi'nde kasır, köşk ve müze eserleri, ustalıkla eski ışıltısına kavuşturuluyor.
Milli Saraylar Başkanlığına bağlı 32 restorasyon ve konservasyon atölyelerinden biri olan Sedef Atölyesi'nde kasır, köşk ve müze eserleri, ustalıkla eski ışıltısına kavuşturuluyor.