TCMB 2024 yılı enflasyon tahminini duyurdu

Merkez Bankası'nın yeni başkanı Fatih Karahan, göreve getirildiğinden beri ilk kez kamuoyunun önüne çıktı ve 2024 yılı enflasyon tahminini açıkladı. Karahan’ın 2024 yılı enflasyon raporunun ilk sunumunda yıl sonu enflasyon tahminini değiştirmeden yüzde 36 seviyesinde bırakıldığı görüldü.

TCMB 2024 yılı enflasyon tahminini duyurdu

Merkez Bankası (TCMB) Başkanı olarak görev yapan Hafize Gaye Erkan’ın istifasının ardından göreve Fatih Karahan atandı. Fatih Karahan, Merkez Bankası olarak ilk kez bir basın toplantısı düzenledi ve 2024 yılının enflasyon tahminini açıkladı.

TCMB'DEN 2024 ENFLASYON TAHMİNİ

Merkez Bankası Fatih Karahan, 2024 enflasyon raporunun ilk sunumunda yıl sonu enflasyon tahminlerini değiştirmediklerini ve yüzde 36 seviyesinde tuttuklarını söyledi. 2025 tahmini ise %14'te tutuluyor. Enflasyonun 2026'da tek haneli rakamlara düşerek yüzde 9'a ulaşması ve orta vade planlarında yüzde 5 hedefinde istikrar kazanılması bekleniyor. Mayıs ayından sonra ise yıllık enflasyonun hızla düştüğünü görülecek bir deflasyon dönemine girileceği sunum içeriğinde yer aldı.

Fatih Karahanı'ın açıklamasından öne çıkanlar:

TCMB 2024 yılı enflasyon tahminini duyurdu

Merkez Bankası olarak büyük bir güce sahip ekibimizle birlikte deflasyon hedefine büyük bir kararlılıkla ulaşma çabamızı sürdüreceğiz. Enflasyon beklentilerini ve fiyat davranışlarını yakından takip etmekteyiz. Enflasyon hedeflerimiz ile uyumlu bir düzeye ulaşana kadar parasal sıkılaştırmayı sürdürme kararlığındayız.

“KALICI EŞİTLİK SAĞLANANA KADAR SİYASİ POZİSYONUMUZU DEVAM EDECEĞİZ”

Kalıcı fiyat istikrarı sağlanana kadar politika yönelimimizi sürdürerek enflasyonu öngördüğümüz seviyeye indireceğiz ve ekonomimizi orta vade planlarında kalıcı fiyat istikrarına taşıyacağız. Küresel ölçekte yakın gelecekte faiz indirimlerinin zamanlaması ve aynı zamanda hızı önem kazanmaya başladı. Merkez bankalarının kademeli olarak daralma sürecini sürdüreceği ve küresel anlamda parasal sıkılaştırmanın korunacağı tahmin ediliyor.

"ENFLASYON TAHMİNLERİYLE TUTARLI"

Merkez bankalarının kademeli olarak daralma sürecini sürdüreceği ve küresel anlamda parasal sıkılaştırmanın korunacağı tahmin ediliyor. 2023 yılının son çeyreğinde enflasyon bir önceki rapordaki tahminlerle uyumlu seyretti. Talep koşulları enflasyonu 1 puan düşürüyor. Mevcut perakende satış seviyelerinin sabit kaldığını düşünüyoruz. Sıkılaştırma tedbirlerimiz sayesinde talebin dengelenmesi süreci başladı. Mevcut perakende satış seviyelerinin sabit kaldığını düşünüyoruz. Parasal duruşumuzu korumaya kararlıyız. İthalat eğilimleri son zamanlarda zayıfladı. Bu dönemde otomobil ithalatındaki artış da yavaşladı.

"KISA VADELİ HESAP DENGESİNDE İYİLEŞME BEKLENTİSİ"

Ocak ayına ait geçici veriler dış ticaret eğilimlerindeki iyileşmenin devam ettiğini gösterdi. Cari dengedeki iyileşmenin devam etmesini bekliyoruz. Hizmet enflasyonu eğilimi son çeyrekte yavaşlasa da seyrini sürdürüyor.

"KİRA FİYATLARI TEKRAR TAKİP EDİLİYOR"

Hizmet enflasyonunun katılığında kiralar önemli bir unsurdur. Konut piyasasındaki gelişmeler öncü gösterge olarak yakından takip edilmekte. Büyük şehirlerde emlak fiyatlarının artış hızı önemli ölçüde yavaşladı. Enflasyon beklentilerinin düzeyi ve dağılımında önemli iyileşme gözlenmiştir. Tahmin ufku boyunca beklentilerin yakınsaması para politikasının yönü açısından önemli bir kriterdir.

"KKM İLE TL MEVDUAT HESAPLARI"

KKM'nin azaltılması ve Türk lirası mevduat payının artırılmasına yönelik çalışmalar devam ediyor. Parasal sıkılaştırma sürecinde krediyle mevduat faiz oranları da yükseldi ve finansal koşullar sıkılaştı. Deflasyonun oluşması için gereken parasal sıkılaştırma seviyesine, Ocak ayında politika faiz oranlarına ulaşılan seviyeye ve döviz aktarımını güçlendirmek için aldığımız destek tedbirlerine ulaştığımızı düşünüyoruz. Enflasyonun ana eğiliminde belirgin düşüş görülene ve enflasyon beklentileri tahmin aralığı kısmına yaklaşana kadar mevcut politika faizini koruyacağız. Enflasyon görünümünün önemli ölçüde kötüleşmesinin beklenmesi durumunda parasal sıkılaştırma yeniden değerlendirilecektir. TL mevduat faizleri yeniden yükselişe geçti. Aşırı kredi büyümesine izin vermeyeceğiz.

Ocak ayında TL mevduat faizlerindeki artışın yavaşladığını görüyoruz. Getiri eğrisinde normalleşme gözleniyor. Mevduat faiz oranları ve TL mevduat faizleri politika çerçevemizin parçası olmaya devam edecek. Mevduat faiz oranları ve TL mevduat faizleri politika çerçevemizin önemli parçası olmaya devam edecek. Son 5 ay içerisinde TL mevduat 2,4 trilyon TL arttı, KKM 910 milyar TL azaldı, döviz mevduatı 1,3 milyar azaldı, parite ve fiyat etkilerinden arındırılmış 3,6 milyar dolar. TL mevduatın payı yüzde 43'e yükselirken, KKM'nin payı yüzde 16'ya geriledi."

Fatih Karahan, sunumu sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Karahan, bu bölümde şunları söyledi:

-Yabancı kurumlardan şahin duruş analizi?

"Kuşlar üzerinden açıklamak yerine ilk hedef fiyatları istikrara kavuşturmak. Yüzde 5'ten bahsetmek gerçekçi olmaz. Yani ara hedeflerden bahsediyoruz. 2024 yılına kadar enflasyonu istediğimiz seviyeye çekerek ilerleme kaydetmek istiyoruz. Eğer bunu istiyorsak parasal sıkılaştırmayı sürdürmemiz gerekiyor. Hedefe ulaşmak için gerekli tedbirleri alacağız.

"EK FAİZ ARTIŞINI DEĞERLENDİRMİYORUZ"

Değerlendirmemiz su yalıtımının etkili olduğunu gösteriyor. Ocak ayı atlanırken enflasyon verileri ve fiyat davranışları beklenenden daha hızlı tepki veriyor. İlave faiz artışı düşünmüyoruz.

8 yılda 5 başkan görevini yerine getiremedi. Faiz oranları ve büyüme konusunda kaygılı bir dönemden geçtik."

Sözlü talimatlarda enflasyonla mücadele büyüme yoluyla sağlanabilir mi? Merkez bankasının yetkisinin deflasyonla bir ilgisi var mı?

"Mevcut büyümeler tamamen ulusaldır. Bu da büyümenin sürdürülebilir olmadığını göstermekte. Yatırımdan ilave bir katkı sağlanmamaktadır. Bunu da dış ticaretten sağlayamıyoruz. Tahmin edilebilirlik artacak. Bunun gerçekleşebilmesi için enflasyonun makul seviyelere inmesi gerekiyor. Kısa vadede sıkılaşma talebin yavaşlamasına neden oluyor. Bunun büyüme üzerinde etkisi olacak. Fiyatları istikrara kavuşturmak için gerekli kararları almaya kararlıyız. Seçici bir kredi krizi yapıyoruz."