Üzgünlük ve aşırı stres bu hastalıklara zemin hazırlıyor

Sağlıklı beslenmeye ilişkin sıra dışı yorumlarıyla gündem olan Prof. Dr. Canan Karatay bu sefer de tiroid hastalığı hakkında açıklamalarda bulundu. Aşırı stres ve üzüntü bu hastalığın habercisi. Detaylar haberimizde.

Üzgünlük ve aşırı stres bu hastalıklara zemin hazırlıyor

Sağlıklı beslenme ve kalp sağlığı konusundaki tavsiyeleriyle ünlenen iç hastalıkları uzmanı Dr. Canan Karatay'ın şimdi de tiroid hastalığıyla ilgili önemli bir açıklaması var. Uzman, ifade edilemeyen duyguların neden olabileceği hastalıkları da birer birer sıraladı.

tiroid

İfade edilemeyen duygular, aşırı stres ve üzüntü sonrasında tiroid hastalıklarının teşhis edildiğini belirten Karatay, 'Stres hormonları otoimminiteyi başlatır. Yani vücudun direnç mekanizmalarını yok ediyor. Yani kronik ve akut hastalıkların temelinde stres var.

tiroid

Neden stres olduğunu açıklayayım. Çünkü stres hormonu kortizoldür. Yani kortizol çok yüksekse, akut stres dediğimiz ani yükselmeler de baş gösteriyor. Kazalar, ani üzüntüler,  ani kayıplar, deprem gibi derinden etkileyecek olaylar ve daha fazlası. Bir de kronik stres var. Bu tiroid hastalıkları da kronik stresle başlıyor.

tiroid

Karatay, bu durumda yüksek kortizolün neden olduğu aşırı üzüntü nedeniyle tiroid dengesizliği teşhisi konulan bir kişinin hemen ilaç kullanmaya başlamasının tavsiye edilmediğini de belirtiyor. 'Tiroid nodülü olan bir hastanın tiroid bezi hemen çıkarılır. "Tiroid bezi çok önemlidir ve mümkünse çıkarılmamalıdır. Son aşamada mecburiyetten çıkarılabilir" dedi.