Yanıklara sakın bu malzemeleri sürmeyin

Sivas Numune Hastanesi İlk ve Acil Yardım Uzmanı Dr. Sedat Özbay, yanık durumlarıyla ilgili halk arasında sıkça kullanılan yanlış müdahale yöntemlerine dikkat çekti. Dr. Özbay'a göre, kişilerin yumurta akı, domates veya diş macunu gibi maddelerle yanıklara müdahale etmeleri, enfeksiyon riskini artırabilir.

Yanıklara sakın bu malzemeleri sürmeyin

Hataya Yer Yok: Yanıklara Yumurta Akı ve Diş Macunuyla Müdahale Enfeksiyon Riskini Artırıyor

Sivas Numune Hastanesi İlk ve Acil Yardım Uzmanı Dr. Sedat Özbay, yanıklarla ilgili halk arasında yaygın olan yanlış uygulamalara dikkat çekerek, yanıklara yumurta akı, domates veya diş macunu sürmenin enfeksiyon riskini artırabileceği uyarısında bulundu.

Dr. Sedat Özbay, evlerde meydana gelen yanıklarda özellikle kaynar su kaynaklı durumlarda doğru müdahalenin kritik önem taşıdığını belirtti. Cildin sadece yüzeyini etkileyen yanıklarda, kişilerin kremler kullanarak durumu hafifletebileceğini ifade eden Özbay, ancak daha derin yanıklarda mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini vurguladı.

Özbay, yanık bölgelerine yumurta akı, diş macunu ve domates gibi maddelerin sürülmemesi konusunda uyarıda bulunarak, bu tür maddelerin enfeksiyon riskini artırabileceğini belirtti. Soba ve diğer alev kaynaklı yanıklarda uygulanacak tedavi yönteminin kaynar su ile aynı olduğunu belirten Özbay, özellikle el, kasık ve göğüs bölgelerinde meydana gelen yaralanmalarda hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini belirtti.

Hastaneye gitmeden önce yapılan hatalı uygulamalardan kaçınılması gerektiğini belirten Özbay, "Diş macunu, yumurta akı ve domates gibi maddeleri sürmek yanık yarasına zarar verebilir ve temizlik konusunda sorun oluşturabilir. Yanık yarasını su ile yıkadıktan sonra uygun kremler kullanılabilir" dedi.

Enfeksiyon durumunu aşırı bir şekilde artırabilecek yanlış müdahalelerden kaçınılması gerektiğini belirten Dr. Sedat Özbay, "Yanıklara bilinmeyen maddelerin sürülmemesi gerekiyor. Bu maddeler, yanık yarasının temizlenmesi konusunda problem oluşturabilir. Yanık yarasını su ile yıkadıktan sonra krem sürebilirler. Soba ve diğer alev yanıklarında tedaviyi uygulama sistemi aynıdır. Özellikle el, kasık ve göğüs bölgelerindeki yaralanmalarda hastaneye başvurulması gerekiyor" şeklinde konuştu.