Schengen vizesi artık online ortamda verilecek: İşte adım adım yapılması gerekenler

Bütün işlemler dijital ortama taşınıyor! Artık schengen vizesi online alınacak! Tüm detaylar haberimizde.

Schengen vizesi artık online ortamda verilecek: İşte adım adım yapılması gerekenler

Schengen vizesi almak isteyenlerin başvuruları artık çok kolay olacak! Tamamen dijital oldu! Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

SCHENGEN VİZE BAŞVURULARI ONLİNE OLACAK

Ab Dışişleri Bakanları tarafından yapılan toplantı sonrasında Schengen vizesi başvurularının online yapılması kararı kabul edildi. İspanya İçişleri Bakan Vekili Fernando Grende Marlaska Gomez düzenlemeyle birlikte seyahat edecek kişilerin başvuru süreçlerinin artık daha basit olacağını ve vize sonuçlarının daha hızlı geleceğini söyledi. Düzenlemeyle birlikte çalışma yükü de hafifleyecek ve vize etiketinde yaşanabilecek sahtecilik ve çalınma riskleri de azalacak. Düzenleme AB Resmi Gazete'de yayımlandıktan 20 gün sonra yürürlüğe girecek ve vize başvuru platformu oluşacak. Bazı durumlar dışında Schengen vize başvuruları internet sitesi üzerinden yapılabilecek. AB'ye ait olacak sitede birlik üyelerinin ulusal vize sistemleri yer alacak. Hollanda, Almanya, Macaristan veya başka bir AB üyesi ülkesi için Schengen vize başvurusu internet sitesi üzerinden yapılabilecek. Vize başvurusu yapan kişiler vize başvurusu için gerekli belgeleri siteye yükleyebilecek ve ücretler de site üzerinden ödenecek. Vizeyle ilgili sonuçlar da site üzerinden açıklanacak. Konsolosluklara şahsen başvuru prensip olarak sadece ilk kez başvuru yapanlar, biyometrik verileri geçerli olmayanlar ve yeni seyahat belgesi olanlar için geçerli olacak. 

schengen vize başvuruları artık online olacak

Vize talep eden kişi birden fazla Schengen ülkesini ziyaret etmek istiyorsa ülkeden hangisine başvuru yapacağını otomatik olarak belirleyecek. Düzenlemeyle birlikte vizeler kriptografik olarak imzalanan 2 boyutlu barkod olarak dijital şekilde verilecek. Bu şekilde sahte vize ve çalınma ihtimallerinin önüne geçilecek ve son dönemde yaşanan göç ve güvenlik problemlerinin de önüne geçilecek. AB Seyahat Bilgileri ve Seyahat Yetkilendirme Sistemi üstünden dijital başvuru platformu 2024 senesinde başlayacak. Başvuruların 2026 senesinden itibaren başlaması tahmin ediliyor. 5 senelik geçiş dönemi sonrasında bütün üye ülkeler dijital başvuru sistemini kullanmaya başlayacak. Başvuru şartlarında ve vize başvurusu için gerekli belgelerde bir değişiklik yapılmayacak. Schengen vizesi başvurusu yapacak kişiler ilk olarak güvenli bir hesap oluşturacak ve form dolduracak. Daha sonra talep edilen belgeleri yükleyecek ve vize ücretini internet ortamında ödedikten sonra başvurusunu tamamlayacak. Başvuru durumları internet sitesi üzerinden kontrol edilecek. Vizesi onaylanan kişiler vizelerine internet ortamında ulaşabilecek. Vize süresi onine olarak uzatılabilecek. Bütün başvuru sahipleri işlemlerini internet üstünden yapabilecek. İlk kez Schengen ülkelerine ziyaret edecek kişiler ve biyometrik süresi dolan kişiler başvurularını konsolosluk ya da vize başvuru merkezine bilgilerini ibraz edecek. Bu işlemler için randevular internet üzerinden alınacak. Yapılan bütün vize başvuruları tek bir hesap üzerinden kontrol edilebilecek. Uygulama başladıktan sonraki 5 sene içinde kişisel veriler sistem içinde aşamalı şekilde kaldırılacak ve korunacak. Dijital vize başvuru süreci yasalaştıktan sonra Schengen vizesi uygulayan ülkeler siteyi kullanmaya başlayacak. İrlanda, Bulgaristan, Romanya, Kıbrıs, İrlanda, Norveç, Lihtenştayn ve İsviçre Schengen müktesebatını tam uygulamıyor. Bu ülkeler dijital başvuruda yer almayacak. Schengen vizeleri 12 yaşından büyük kişiler için 80 Euro, 6-12 yaş kişiler için 40 Euro, 6 yaşından küçük kişiler için ücretsiz olarak uygulanıyor.